Pretraga

Novi talas srpskog ženskog tenisa

Teniski savez Srbije je proslavio je 100 godina postojanja 2022. godine. Taj, prvi vek su obeležile tri dame na broju jedan svetskog tenisa, Monika Seleš, Ana Ivanović i Jelena Janković. Lepile su se grend slem i VTA titule za njihove ruke, a sijaset devojaka je pokušavalo da dosegne njihove rezultatske visine.

Sada, u Novom veku srpskog tenisa, simbolično dolazi nova generacija takmičarki rođena u 21. veku. Devojke koje su osvajala mnoge trofeje u mlađim kategorijama, sada polako krče put i na velikoj sceni. Tome u prilog govore podaci da su naše selekcije uvek na završnim turnirima evropskih i svetskih teniskih smotri do 14, 16 i 18 godina. Trofeji postaju svakodnevica, reprezentativni uspesi realnost, a budućnost Bili Džin King reprezentacije Srbije svakoga dana izgleda sve svetlije.

Ko su predvodnice novog talasa za novi vek srpskog ženskog tenisa?

OLGA DANILOVIĆ

Datum rođenja: 23. januar 2001.
Mesto rođenja: Beograd
Blistala je u mlađim kategorijama, a sada polako gradi put ka vrhu VTA liste. Osvojeni VTA 125 turnir u Baštadu najbolje govori u prilog tome da će Olga da bude predvodnik novog talasa srpskog ženskog tenisa. Ovo joj je druga titula na VTA turu u singlu, posle Moskve, koju je osvojila 2018. godine.

LOLA RADIVOJEVIĆ

Datum rođenja: 2. januar 2005.
Mesto rođenja: Prokuplje
Lola je igrala finale profesionalnog turnira u holandskom Amstelvenu i nije imala sreće da se okiti titulom. Međutim, njen uspon forme i partije koje pruža u dresu sa državnim grbom stavljaju je u red nosilaca igre reprezentacije u budućnosti u Bili Džin King kupu.

MIA RISTIĆ

Datum rođenja: 17. maj 2006.
Mesto rođenja: Bor
Mia je mlada teniserka koja iza sebe ima iskustvo osvajanja evropskih titula. Pojedinačno je osvojila evropsku krunu do 16, a sa Kostovićevom i Vircovom je osvojila evropsko srebro do 16 godina. I već igra zapaženu rolu u Bili Džin King reprezentaciji Srbije.

TEODORA KOSTOVIĆ

Datum rođenja: 28. jun 2007.
Mesto rođenja: Novi Sad
Sa Miom i Vircovom se popela do drugog stepenika u Evropi do 16 godina. Odlikuje je hrabrost u igri i očekuje se da bude jedan od oslonaca nacionalnog tima u godinama koje dolaze. Još jedna je iz plejade mladih i talentovanih teniserki koje je iznedrila Srbija.

DUŠICA POPOVSKI

Datum rođenja: 18. mart 2009.
Mesto rođenja: Pančevo
Vicešampionka je Evrope na zimskom i letnjem ekipnom prvenstvu sa Lunom Vujović, polufinalistkinja Vimbldona, iz dana u dan dokazuje da je talenat vredan pažnje i sa kojim Srbija ima svetlu budućnost u ženskom tenisu. Pravi je predstavnik šampionske generacije

LUNA VUJOVIĆ

Datum rođenja: 24. jul 2009.
Mesto rođenja: Herceg Novi
Dve vicešampionske krune sa generacijom je upisala do 14 godina. Evropa je već dobro uzpoznala Lunu i na zimskom i na letnjem ekipnom prvenstvu, a posle titule na Vimbldonu do 14 godina, ime joj već zna i planeta. Najmlađa je iz korpusa talenata za Novi vek srpskog tenisa.